Wèg met het fabriekseten dat
tegenwoordig de norm is ! In plaats daarvan terug naar zelf bereide
gerechten. Al die toevoegingen met E-nummers, suikers,
smaakversterkers, transvetten, bewaarmiddelen en zout
kunnen we missen als kiespijn. Mijn zoektocht naar volwaardige
voeding eindigt in mijn eigen keuken. Ik hang geen enkele
voedingswijze aan maar gebruik mijn gezonde verstand.
De moderne mens heeft nog steeds
dezelfde genen als zijn voorouders. Die leefden van de jacht en de
visvangst. Granen en melkproducten stonden niet op hun menu. Voor
mensen met bloedgroep O zijn gluten de voornaamste dikmakers. Het
overgrote deel van de bevolking heeft deze bloedgroep en is het
dusniet verwonderlijk dat obesitas als een epidemie om ons heen grijpt.
Daarover heb ik eens een column geschreven:
Ons voedingspatroon bevat teveel granen
en te weinig groenten en fruit. Dáár zouden we onze koolhydraten
uit moeten halen. We zijn zo gewend aan ons dagelijks brood dat we
menen niet zonder te kunnen. In België is een witte boterham met
choco het nationale ontbijt. Onze noorderburen doen het iets
'gezonder': een bruine boterham met pindakaas.
“Dan kunnen we niets meer eten!”
hoor ik u al denken, maar dat valt in de praktijk heel erg mee.
Melk veroorzaakt ook nogal wat
problemen en wij zijn enkel een afzetmarkt voor de industrie. Kijk
eens in de supermarkt hoe groot het aanbod is van steeds weer nieuwe
producten die erbij komen.
Het is belangrijk om niet abrupt van
voedingspatroon te veranderen maar om dit geleidelijk te doen.
Leer vooral opnieuw te genieten van
ècht voedsel dat ook nog goed is voor je lichaam.
Interesse voor kwalitatieve voeding en
het bereiden daarvan ligt waarschijnlijk in mijn genen opgeslagen.
Mijn grootvader was chef-kok en had een eigen restaurant. Ik heb er
niet mijn beroep van gemaakt maar als culinair journalist kan ik er
wel over schrijven. Smakelijk!
Elk goed gesprek begint met een kop koffie. Daarover morgen meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten