Dit boek van orthomoleculair apotheker
Gert Schuitemaker en voedingstechnoloog Jac van Dongen leert ons hoe
belangrijk het is om te weten hoe goede voeding je lichaam van dienst
kan zijn. Gert Schuitemaker is hoofdredacteur van de tijdschriften
Ortho en Fit met
Voeding.
We staan zo ver van de natuur dat we
niet meer weten wat echt voedsel is. In de supermarkt wordt de meeste
ruimte in beslag genomen door verpakt knutselvoedsel.
Als we al voldoende vers maar
niet-biologisch eten worden we getrakteerd op een flinke portie
bestrijdingsmiddelen, dubieuze toevoegingen, hormonen en antibiotica.
Daarbovenop hebben de gewassen aanzienlijk minder voedingsstoffen dan
vroeger door de uitgeputte grond tijdens de intensieve landbouw zodat
voedingssupplementen gewoon een must zijn. Voor een optimale
gezondheid wordt -zelfs bij gebruik van biologische voeding- toch nog
aanvulling aangeraden.
We dienen spaarzaam te zijn met
koolhydraten, vooral suikers. De weegschaal moet doorslaan naar
eiwitten en goede vetten. Dat wil niet zeggen dat we veel vlees
moeten gaan consumeren, maar wel meer eiwitrijk plantaardig voedsel
tot ons nemen.
Het anderhalve kilo zware boek is een
ode aan eerlijke en onbewerkte
producten. De mooie foto's worden afgewisseld met leuke verhalen,
praktische tips en weetjes. De recepten zijn gebaseerd op het
oerdieet en de mediterrane keuken.
“ Een
Italiaan rijdt 40 km om voor het beste stuk vlees en een Hollander
rijdt 40 km om voor de korting”, is dan ook een hilarische verwijzing
naar onze eetcultuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten