Iedereen wilt gezond oud worden toch?
Mensen die een buitengewone interesse voor gezonde voeding hebben
noemt men een foodie. Daar ben ik dus één van.
Mijn liefde voor eten begon in de
puberteit. Ik zat op kostschool en ik herinner me dat ik altijd het
gebak of andere lekkere dingen van mijn vriendinnen kreeg omdat die
aan het lijnen waren. Soms liep ik met een hele zak Berliner Bollen
naar mijn kamer waar ik ze met smaak verorberde. Toen had ik nog geen
problemen met mijn gewicht. Ik was immers een sportvrouw.
Dat is nu wel anders. Gebrek aan
beweging zorgt ervoor dat mijn gewicht niet wilt dalen.
Om toch wat beweging te krijgen heb ik
alle ingrediënten voor mijn smoothies boven in de diepvriezer
gelegd. Ook mijn laptop staat boven op mijn schrijfkamer. Dat levert
extra trappen lopen op. Regelmatig blijft mijn kleindochter logeren
en daar verbruik ik ook genoeg energie mee!
Vrouwen in en na de menopauze zouden
een uur extra moeten bewegen. Of dat gaat lukken?
Ik neem me voor om vaker met de fiets
naar de winkel te gaan. Een leuke rieten mand heb ik al aan het stuur
hangen. Daar kan ik groenten en fruit in kwijt. Meer boodschappen?
Dan prop ik de twee tassen aan de bagagedrager ook nog vol. Met dat
extra gewicht is het zwaarder trappen.
Ook zou ik kunnen beginnen met spierversterkende oefeningen. Onlangs heb ik bij de kringwinkel een boek van Karl Noten 'Een strakke buik voor iedereen' meegenomen. Nu de praktijk nog.
Ook zou ik kunnen beginnen met spierversterkende oefeningen. Onlangs heb ik bij de kringwinkel een boek van Karl Noten 'Een strakke buik voor iedereen' meegenomen. Nu de praktijk nog.
Het wordt wel tijd dat ik iets aan mijn
fietsconditie ga doen. Ik woon ten slotte in het Fietsparadijs
Limburg. Op vakantie wil mijn man met mij gaan fietsen maar dan zal
ik nog heel wat uren moeten trainen om hem bij te kunnen houden. Op
het ogenblik kan mijn man ook niet fietsen vanwege een blessure. Hij
ligt er al twee maanden uit en zijn buikje begint te groeien. Dat
vindt hij helemaal niet leuk. Voor hem geldt het gezegde: “Wat de
boer niet kent dat eet hij niet”. Gelukkig vindt hij kokos lekker.
Na enkele passages uit het boek 'Kokosnoot geneest' te hebben
voorgelezen is hij om.
Overgewicht leidt tot hart-en
vaatziekten. Omdat hij diabeet is moet hij extra opletten dat zijn
bloedvaten goed blijven. Nu krijgt hij van mij twee maal daags een
kommetje yoghurt waaraan een volle eetlepel kokospap en een halve
eetlepel kokosolie is toegevoegd. Hij vindt het héérlijk!
Vanaf de eerste dag merkte hij al dat
zijn bloedsuikerwaarden een stuk lager werden waardoor hij minder
insuline is moeten gaan spuiten.
Kokosolie zorgt er voor dat het goede
cholesterol in het bloed stijgt. We staan afkerig tegen het gebruik
van cholesterolverlagende medicijnen vanwege de schadelijke statinen.
Zijn cholesterolwaarden zijn altijd goed maar voor diabetici is de
grens verlaagd. Maanden geleden is hij begonnen met goede
magnesiumtabletten die ook een positieve uitwerking op het
cholesterolgehalte zouden hebben. Over twee weken moet hij op
controle. Ik ben benieuwd.
Zelf kom ik de laatste tijd moeilijk in slaap. Teveel energie door de kokosolie?
Ook lijkt het of ik meer last van opvliegers heb. Kokosolie zorgt voor een goede doorbloeding. Zou het dat zijn?
Ondertussen creëer ik zelf lekkere recepten want ik ben en blijf een Bourgondiër!
Ondertussen creëer ik zelf lekkere recepten want ik ben en blijf een Bourgondiër!
In
de zomermaanden kan ik echt genieten van fruit en salades.
Gebakken zalm met witloofsalade. |
Gegrilde zoete aardappel met komkommer en atjar. |
Recept
mayonaise (aangepast)
Extra vierge olijfolie geeft een wrange smaak. Ik neem nu gelijke delen olijfolie en avocado.
Extra vierge olijfolie geeft een wrange smaak. Ik neem nu gelijke delen olijfolie en avocado.
Recept
kip met paprika en mango ( voor 2 personen)
300 g kipfilet in dunne plakjes gesneden
300 g kipfilet in dunne plakjes gesneden
1 kleine oranje,
groene en rode paprika
1
mango
150
gram gare quinoa
stukje
gember fijn gesnipperd
zout,
kerrie-en paprikapoeder
extra
vierge kokosolie
Kook
125 gram quinoa in 2,5 dl water waaraan een ½ theelepel zeezout is
toegevoegd.
De
rest van de quinoa die je niet gebruikt kan je invriezen.
Kruid
de kip en roerbak de stukjes in kokosolie.Schep ze uit de pan en bak
de paprika.
Halverwege
de baktijd gesnipperde gember toevoegen.
Schep
de kipstukjes erdoor alsook de quinoa. Dien op met in stukken
gesneden mango.
Recept kokospap
430
ml water
115
g kokosrasp
90
g Iraanse dadels
honing
of stevia
mespunt
kruidnagelpoeder
snufje
Keltisch zeezout
Breng
het water met het zout aan de kook.
Voeg
de kokosrasp en de in stukken gesneden dadels toe, alsook het
kruidnagelpoeder.
Laat
een kwartier zachtjes koken. Neem van het vuur af en mix alles nog
eens goed in de blender.
Voeg
naar smaak honing of stevia toe.
Lekker
in de kwark of yoghurt met mango of perzik.
Tip:
Iraanse dadels zijn groter en minder droog dan Tunesische dadels.
Het paleo-en koolhydraatarme dieet
krijgt steeds meer aanhangers. Er zijn al verschillende websites die
deze manier van eten promoten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten